Названо 4 категорії людей, кому не можна їсти черешні

Черешня дуже багата на вітаміни (А, С, В), мінерали (калій, магній), антиоксиданти та клітковину, що робить її надзвичайно корисною для здоров'я серця, травлення та загального самопочуття. Але є люди, кому їсти ягоду не можна. Про 4 категорії людей, кому не можна вживати цю літню ягоду, розповідає РБК-Україна. Людям з цукровим діабетом На перший погляд, черешня здається безпечною для діабетиків, адже вона солодка природним цукром. Проте, її глікемічний індекс (ГІ) коливається від помірного до високого, особливо у дуже солодких сортів. Глікемічний індекс черешні становить близько 63, що є досить високим показником для людей з порушенням толерантності до глюкози. Це означає, що черешня може викликати різкий стрибок рівня цукру в крові, що є вкрай небажаним для пацієнтів з цукровим діабетом 1-го та 2-го типів. Замість того, щоб насолоджуватися її перевагами, люди з діабетом ризикують дестабілізувати свій стан. Якщо ви страждаєте на діабет, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем або дієтологом щодо безпечної кількості та сорту черешні, яку можна включити у ваш раціон. Можливо, доведеться обмежитися дуже невеликими порціями або віддати перевагу ягодам з нижчим ГІ, наприклад, вишні. При гострих захворюваннях шлунково-кишкового тракту Хоча черешня містить клітковину, яка корисна для травлення, її вживання може бути небезпечним під час загострень хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. Мова йде про:
- Гастрит з підвищеною кислотністю: Черешня, особливо кислі сорти, може стимулювати вироблення шлункової кислоти, посилюючи біль та печію.
- Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки: Кислі фруктові кислоти можуть подразнювати запалену слизову оболонку, що призводить до загострення виразки.
- Коліт та синдром подразненого кишківника (СПК) у стадії загострення: Черешня, особливо у великих кількостях, може викликати підвищене газоутворення, здуття та діарею через високий вміст фруктози та клітковини, яка в цей період може бути дратівливим фактором.
- Свербіж у роті та горлі
- Кропив'янка, висип на шкірі
- Набряк губ, обличчя, язика
- Розлади травлення (нудота, блювота, діарея)
- У важких випадках – утруднене дихання, анафілактичний шок.
- Сильне газоутворення
- Здуття живота
- Болі в животі
- Діарею
- Що краще їсти - черешню чи полуницю?
- 5 найкорисніших овочів та фруктів початку літа
- Рецепт холодцю з черешні