Де і як тримати картоплю взимку, якщо погребу та підвалу у вас немає

Восени одне з питань, яке хвилює багатьох - як запастися картоплею на зиму, якщо немає ні льоху, ні підвалу? Але насправді це не проблема, якщо у вас є прохолодне, темне і вентильоване місце вдома.
Як та де зберігати картоплю взимку, якщо у вас немає погребу чи підвалу, розповідає РБК-Україна.
Підготовка до зберіганняДля тривалого зберігання обирайте тверду, здорові картоплини без механічних пошкоджень та гнилі. Обирайте середні за розміром плоди, оскільки великі швидше підсихають, а дрібні - проростають.
Перед закладанням потрібно бульби добре просушити - 2-3 дні в провітрюваному приміщенні. А от мити картоплю не можна, бо волога збільшує ризик гниття.
Де та як можна зберігати картоплюПрохолодне темне місце у квартирі або будинку
Оптимальні умови:
- температура від +2 до +5 градусів
- вологість 70-85 %
- темрява і вентиляція
У квартирах підійдуть комори, коридори біля входу чи лоджії без прямого сонячного проміння Важливо - мішки мають бути із натуральних тканин, щоб картопля "дихала"
Ізоляція + контроль температури
Можна виготовити саморобний контейнер з подвійними стінками, утепленими пінопластом або тирсою, з лампою чи тепловим регулятором для підтримки потрібної температури
Ящики з піском чи тирсою
Картоплю кладуть у контейнери із вологим піском або тирсою для підтримки вологості та темряви. Такий спосіб працює навіть у відносно м'яких умовах.
На дно ящика або картонної коробки насипте шар сухого піску або тирси, щоб вони поглинали вологу. Картоплю розмістіть одним шаром, присипаючи кожен невеликою кількістю піску.
Яма у землі ("root clamp")
При можливості викопують яму близько 70 см, устеляють її хвоєю та землею, викладають картоплю і накривають зверху. Такий спосіб добре зберігає врожай, але доступ до нього - лише навесні
Каштани або жолуді як інгібітори проростання
Додавання у контейнер картоплі кількох каштанів або жолудів допомагає сповільнити проростання завдяки фітонцидним властивостям плодів
Корисні поради для збереження якості- Не зберігайте картоплю у холодильнику - холод перетворює крохмаль у цукри, що псує смак і текстуру
- Уникайте світла - спричинює озеленіння й токсичний соланін
- Зберігайте окремо від яблук чи інших плодів, що виділяють етилен - це сповільнить проростання
- Періодично перевіряйте картоплю і видаляйте ті, що почали псуватися чи проростати - це запобігатиме зараженню інших
- Перед закладкою переберіть картоплю й усі пошкоджені бульби одразу відкладіть.
- Не мийте картоплю перед зберіганням - це скоротить термін придатності.
Вас може це зацікавити:
- Які рослини не можна обрізати у вересні та чому
- Коли потрібно викопувати моркву та як її правильно зберігати взимку
- Що потрібно обов'язково зробити на городі у вересні
Під час написання матеріалу були використані джерела: Слобідський край, Homestead Honey, Simply Recipes, Polivaem