Тихий ворог жіночого мозку: вчені виявили несподівану причину хвороби Альцгеймера

Вчені повідомили, що у жінок із хворобою Альцгеймера спостерігається значне зниження рівня ненасичених жирів, особливо омега-3 жирних кислот.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на журнал Alzheimer's and Dementia.
Цікаво, що у чоловіків із цим захворюванням такої вираженої різниці немає. Це вказує на те, що дефіцит омега-3 може відігравати особливу роль у розвитку хвороби Альцгеймера саме у жінок.
Чому жінки хворіють частіше?За словами невролога Дохи Айіш, ці результати допомагають зрозуміти, чому хвороба Альцгеймера у жінок та чоловіків може прогресувати по-різному. Це також пояснює, чому жінки становлять майже дві третини всіх випадків захворювання.
На щастя, є і хороші новини: дієта, багата на омега-3, як-от лосось, волоські горіхи чи насіння чіа, може стати ключовим інструментом профілактики.
Користь не лише для мозкуЕксперти нагадують, що омега-3 важливі не тільки для здоров'я мозку. Вони також підтримують здоров'я кісток, серцево-судинної та репродуктивної систем у жінок. Дослідження показують, що ці незамінні жири знижують ризик остеопорозу, захищають серце та можуть покращувати фертильність, навіть при синдромі полікістозних яєчників.
Як отримати достатньо омега-3?Людський організм не виробляє омега-3 самостійно, тому їх необхідно отримувати з їжею або добавками. Головні джерела:
- Риба (лосось, скумбрія, оселедець)
- Волоські горіхи
- Насіння чіа та льону
- Збагачені яйця та молочні продукти
Якщо ви рідко вживаєте ці продукти, фахівці рекомендують якісні добавки. Обирайте ті, що пройшли перевірку незалежними лабораторіями, аби бути впевненими в їхній безпеці та ефективності.
Вас може зацікавити:
- Топ-7 продуктів, які мають завжди бути у раціоні у жінок
- Топ-5 суперфудів, які має їсти кожна жінка
- 6 речей, які жінки 50+ повинні робити щовечора перед сном