Логотип Вінниці

Наша Вінничина

Найкращий час для вживання часнику, щоб отримати максимум користі

Всі новини | 26.10.2025 15:03

Найкращий час для вживання часнику, щоб отримати максимум користі

Часник - не лише ароматний продукт, але він також здатен позитивно впливати на серце та допомагає боротися з вірусами. Але щоб отримати максимум користі, важливо знати, коли його варто вживати.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.

Для імунітету

За даними Science Direct, часник містить біоактивні сполуки, такі як аліцин, який виробляється при подрібненні. Аліцин покращує функцію імунних клітин, включаючи макрофаги, лімфоцити, дендритні клітини та еозинофіли, які відіграють вирішальну роль у захисті.

Дослідження показують, що вживання часнику натщесерце може покращити його імуномодулюючу дію. Також можна вживати під час їжі для подальшої підтримки імунної системи. 

Здоров'я серця 

В журналі Nutrients йдеться, що часник пов'язаний з кількома корисними властивостями для здоров'я серця. До них належать: 

Вживання часнику вранці натщесерце може допомогти підтримувати здоров'я серця. Можна отримати максимальну користь від поживних речовин та антиоксидантів, що містяться в часнику.

При запаленні

Згідно з даними в журналі Antioxidants, часник містить сполуки з протизапальними властивостями, які можуть допомогти впоратися із запаленням, пов’язаним з різними станами, такими як артрит.

Крім того, добавки з часником полегшують біль і скутість у суглобах і м’язах, що ще підтверджує їхню роль як ефективного протизапального засобу.

Вживання часнику під час вечері може допомогти зменшити запалення та сприяти спокійному нічному сну. 

Для травлення та здоров'я кишечника

MDPI повідомляє, що часник має значний вплив на травлення та здоров'я кишечника. Він може діяти як пребіотик, стимулюючи ріст корисних бактерій, які необхідні для збалансованого кишкового мікробіому.

Антимікробні властивості часнику пояснюються аліцином, який може зменшити ріст шкідливих бактерій, одночасно сприяючи росту корисних.

Додавання часнику до страв може покращити травлення та допомогти організму виробляти ферменти, які покращують засвоєння поживних речовин

Кому не можна їсти

Можливі побічні ефекти включають неприємний запах з рота, дискомфорт у животі та нудоту. 

Їсти часник не можна при:

Вас може зацікавити: