Лосось чи тунець: де найбільше Омега-3?
Популярні на столі риби є лосось і тунець. Вони здаються однаково корисними, але одна з них приховує у собі в рази більше Омега-3.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
Де більше Омега-3 жирних кислотЛосось містить 1,83 г Омега-3 жирних кислот на порцію, тоді як тунець - 0,1 г.
Національні інститути охорони здоров'я США повідомляє, що Омега-3 жирні кислоти необхідні для здоров'я та можуть підтримувати когнітивні функції, здоров'я серця та багато іншого, якщо їх вживати як частину збалансованого харчування. Дорослим жінкам потрібно 1,1 г омега-3 щодня, а чоловікам - 1,6 г.
Існує кілька типів Омега-3 жирних кислот, зокрема:
- альфа-ліноленова кислота (ALA) - підтримує здоров'я серця
- докозагексаєнова кислота (ДГК) - підтримує здоров'я мозку та очей
- ейкозапентаєнова кислота (EPA)- підтримує здоров'я серця та мозку, зменшує запалення та сприяє загальному самопочуттю
Омега-3 жирні кислоти організм не виробляє природним шляхом, тому важливо включати їх у свій раціон. При регулярному вживанні вони пропонують такі переваги для здоров'я:
- зменшують ризик серцево-судинних захворювань
- сприяють розвитку мозку та очей плода при вагітності
- запобігають деяким видам раку
- підтримують когнітивне здоров'я
- можуть полегшити симптоми ревматоїдного артриту
Місця, де вирощують, виловлюють, зберігають та упаковують рибу, можуть впливати на рівень ртуті. Як правило, вирощені на фермах види є найбезпечнішими завдяки суворо контрольованому середовищу.
Вибираючи види морепродуктів і де їх купувати, враховуйте рівень ртуті:
- лосось, вирощений на фермах - 18,1 мкг/кг
- дикий лосось - 56,3 мкг/кг
- свіжий тунець - 340 мкг/кг
- консервований тунець - 77 мкг/кг
Уподобання також є важливим фактором, коли йдеться про споживання риби:
- лосось - має маслянистий, злегка солодкуватий смак і ніжну текстуру. Його легша, ніжніша текстура найкраще підходить для запікання, варіння або обсмажування
- тунець має м’ясистий смак і щільну, тверду текстуру. Він підходить практично для будь-якого способу приготування - від гриля до запікання
Вас може зацікавити:
- Чи безпечно їсти консервовану рибу з кістками
- Названо найкращий час для вживання риби
- 6 видів риби, які легко наситять організм вітаміном D без таблеток